A. Hlina chce benefičný koncert pre patrónku zlodejov poklopov

07.07.2012 Bratislava

Bratislava 7. júla (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (OĽaNO) chce v septembri zorganizovať v Spišskej Novej Vsi benefičný koncert pre "patrónku zlodejov poklopov". Akcia je namierená proti poslankyni Smeru-SD Ley Grečkovej, ktorej postoj k návrhu novely trestného zákona, nenašiel u člena klubu OĽaNO pochopenie. Hlina spoločne s Miroslavom Kadúcom (OĽaNO) sa snažili o zmenu, ktorá by odstránenie poklopov verejnej kanalizácie presne zadefinovala ako trestný čin.

"Ľudia, ktorí kradnú poklopy, majú nízke právne povedomie. Jednoducho predpokladám, že nečítajú zbierku zákonov, nesledujú legislatívny proces a netušia, aký postih im za to hrozí, či my ho zvýšime alebo znížime," uviedla v rozprave k návrhu poslankyňa Smeru-SD. Podľa Hlinu "v zmysle tejto logiky je vlastne celý trestný zákon zbytočný".

"Z pani Ley Grečkovej počas celého jej vystúpenia v pléne rozprávala urazená ješitnosť. Hovorila o jej super novele o odpadoch, ktorú ona v roku 2008 predkladala. Táto úprava je však absolútne neúčinná a výsledky nulové," komentoval Hlina.

Grečková výhradám poslanca OĽaNO nerozumie. Podľa vlastných slov je otvorená hľadať riešenia v tejto oblasti, ale také, ktoré prinesú skutočnú zmenu. Poukázala na to, že problém kradnutia poklopov nespočíva v legislatíve, ale v jej presadzovaní v praxi.

Pripomenula pritom, že prohibícia v USA nezabránila pitiu, ale len podporila čierny obchod. Podobne aj vyššie tresty za kradnutie poklopov podľa nej nezvýšia počet ľudí prichytených pri tomto čine. "Hovorím len o tom, čo je pravda, že to kradnú ľudia, ktorí sú naozaj zo sociálne najslabších vrstiev a kradnú to preto, aby z toho získali peniaze. Ja nevidím vo vete o tom, že majú nízke právne povedomie, nič zlé," reagovala poslankyňa.
 

Vyberte región